Onderzoek je gesprekspartners

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol sollicitatiegesprek. Naast het kennen van de functie en het bedrijf, is het ook belangrijk om je gesprekspartners te onderzoeken. Dit geeft je een voorsprong en kan je helpen om een betere persoonlijke connectie te maken tijdens het gesprek. Hier zijn enkele tips om je gesprekspartners effectief te onderzoeken.

Waarom is het belangrijk?

Het researchen van je gesprekspartners kan verschillende voordelen opleveren:

  • Vertrouwen opbouwen: Als je weet wie je tegenover je hebt, voel je je vaak zelfverzekerder.
  • Overeenkomsten vinden: Je kunt gemeenschappelijke interesses of achtergronden ontdekken die je helpen om een klik te maken met de interviewers.
  • Gerichte vragen stellen: Je kunt specifiekere en relevantere vragen stellen, wat laat zien dat je goed voorbereid bent.
  • Inzicht in de bedrijfscultuur: Door te begrijpen wie je gesprekspartners zijn, krijg je een beter beeld van de bedrijfscultuur en de teamdynamiek.

Hoe onderzoek je je gesprekspartners?

Om te beginnen onthoud je natuurlijk de namen van de mensen die je gaat spreken. Verder kijk je naar:
  • LinkedIn-profielen: LinkedIn is een waardevolle bron om professionele achtergronden van je gesprekspartners te onderzoeken. Kijk naar hun huidige functie, eerdere werkervaring, opleidingen en gedeelde content. Let op gemeenschappelijke connecties en interesses.
  • Bedrijfswebsite: Soms hebben bedrijven een 'Over ons'-pagina met informatie over de medewerkers. Zoek naar biografieën of profielpagina's van je gesprekspartners.
  • Sociale media: Naast LinkedIn kunnen andere sociale-mediaplatforms zoals X en Instagram ook nuttige inzichten geven in de interesses en persoonlijkheden van je gesprekspartners. Let wel op dat je dit met discretie doet en niet gaat wroeten in het privéleven van de interviewers.
  • Zoekmachine: Een zoekopdracht met de naam van je gesprekspartners kan aanvullende informatie opleveren, zoals artikelen waarin zij genoemd worden of andere openbare informatie.
  • Netwerk: Vraag binnen je netwerk of iemand je gesprekspartners kent en nuttige informatie kan delen. Dit kan je vaak waardevolle en persoonlijke inzichten geven.

Wat wil je te weten komen?

Bij je research kun je letten op de volgende aspecten:

  • Professionele Achtergrond: Wat zijn hun vorige functies en verantwoordelijkheden? Welke bedrijven hebben ze eerder gewerkt? Als je geïnterviewd wordt door een duo: wie is de hiring manager, wie de recruiter?
  • Opleiding: Welke opleidingen en certificeringen hebben ze? Dit kan helpen om gemeenschappelijke gronden te vinden.
  • Publicaties en presentaties: Hebben ze artikelen geschreven, presentaties gegeven of zijn ze in het nieuws geweest? Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in hun expertisegebieden.
  • Interesses en hobby's: Wat zijn hun persoonlijke interesses? Dit kan een aanknopingspunt zijn voor een informeel gespreksonderwerp.

Voorbeeld

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek voor een marketingfunctie en je gesprekspartner is de marketingmanager. Op LinkedIn ontdek je dat zij eerder heeft gewerkt bij een groot retailbedrijf en een passie heeft voor digitale marketingstrategieën. Je ziet ook dat ze een blogpost heeft geschreven over social media trends.

Met deze informatie kun je in het gesprek bijvoorbeeld zeggen: 

"Ik las je recente blogpost over social media trends en vond je inzicht in de opkomst van micro-influencers erg interessant. Hoe spelen jullie op deze trend in?" 

Hiermee laat je zien dat je grondig onderzoek hebt gedaan en oprecht geïnteresseerd bent in haar expertise. Wees voorbereid op vragen over micro-influencers en de blogpost, want ze wil natuurlijk even je nieren proeven en nagaan hoeveel je van het onderwerp weet.

Wat wil je liever niet weten?

De professionele etiquette schrijft voor dat je niet graaft in het privéleven van zakelijke contacten. Het is ook beter om als sollicitant geen weet te hebben van persoonlijke zaken, anders floep je er door de zenuwen misschien iets ongepasts uit in het gesprek.

Je kunt beter geen informatie zoeken over zaken als:

  • Partner, kinderen en gezinssituatie.
  • Afkomst, etniciteit of religie.
  • Gezondheid en medische aandoeningen.
  • Politieke voorkeur of affiliatie met een partij.
  • Genderidentiteit of seksuele geaardheid.

Let ook op dat je geen oude of achterhaalde informatie raadpleegt. Dat je gesprekspartner 15 jaar geleden een functie bekleedde bij een studentenvereniging, is nu waarschijnlijk geen geschikt gespreksonderwerp meer.

Graaf ook niet te diep. Je bent niet bezig met een karakterstudie of persoonsanalyse. Je bent alleen maar op zoek naar een paar aanknopingspunten om een connectie te maken bij de eerste kennismaking.

Aanbevolen website

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Voorbereiden Onderzoek Onderzoek je gesprekspartners