Onderzoek de werkgever
Door je goed voor te bereiden en onderzoek te doen naar de werkgever, kun je niet alleen een goede indruk maken, maar ook beter inschatten of de functie en het bedrijf bij je passen. Het helpt je om gerichte en relevante vragen te stellen en om je antwoorden af te stemmen op de verwachtingen van de werkgever. Goed vooronderzoek vergroot je kansen op een succesvol sollicitatiegesprek aanzienlijk.
Waarom onderzoek je de werkgever ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek?
Door grondig vooronderzoek te doen naar de werkgever, het bedrijf of de organisatie:
- toon je interesse en motivatie
- kun je doordachte vragen stellen
- kun je beoordelen of de werkgever bij jou past
- ben je voorbereid op mogelijke vragen in het sollicitatiegesprek
Je toont interesse en motivatie
Door je te verdiepen in de organisatie, kun je tijdens het sollicitatiegesprek laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Dit kan op verschillende manieren:
- Bedrijfsgeschiedenis en -missie: Als je de geschiedenis, missie en kernwaarden van het bedrijf kent, laat je blijken dat je je hebt verdiept in wat het bedrijf drijft en waar het voor staat.
- Actuele ontwikkelingen: Kennis van het bedrijf laat zien dat je up-to-date bent en de moeite hebt genomen om je goed voor te bereiden.
Je kunt doordachte vragen stellen die een positieve indruk achterlaten
Door informatie te verzamelen bereid je je voor om slimme vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Het stellen van doordachte en specifieke vragen over het bedrijf en de functie laat een positieve indruk achter. Daarmee toon je niet alleen je interesse, maar ook je inzicht en analytische vaardigheden.
Voorbeelden van zulke vragen zijn:
Strategische richting: "Ik las dat jullie binnenkort een nieuwe versie van jullie product lanceren. Hoe zou ik in mijn rol kunnen bijdragen aan de promotie?"
- Marktuitbreiding: "Ik begreep dat jullie plannen hebben om uit te breiden naar nieuwe markten. Welke uitdagingen voorziet u daarbij, en hoe kan ik in deze functie helpen deze te overwinnen?"
Je kunt beoordelen of de werkgever bij jou past
Onderzoek helpt je niet alleen om indruk te maken op de werkgever, maar ook om te beoordelen of het bedrijf en de functie goed bij jou passen.
Door te begrijpen hoe het bedrijf functioneert en welke waarden het hooghoudt, kun je inschatten of je je er thuis zult voelen.
Informatie over doorgroeimogelijkheden en opleidingen binnen het bedrijf kan je helpen te bepalen of de functie aansluit bij je carrièreplannen.
Je bent voorbereid op mogelijke vragen in het sollicitatiegesprek
Interviewers stellen vaak vragen om te beoordelen hoe goed je je hebt voorbereid en in hoeverre je op de hoogte bent van wat het bedrijf doet. Met grondig vooronderzoek ben je beter in staat om zulke vragen zelfverzekerd en overtuigend te beantwoorden.
Wat wil je te weten komen?
Bij je vooronderzoek van de werkgever wil je een antwoord vinden op vragen als:
- Wat is de organisatiecultuur en werksfeer?
- Wat zijn de waarden van dit bedrijf?
- Wat zijn de doorgroei- en loopbaanmogelijkheden?
- Welke opleidingen zijn er binnen het bedrijf?
- Waar heeft het bedrijf vestigingen of kantoren?
- Hoeveel mensen werken er ongeveer in welke functies?
- Wat zijn recente ontwikkelingen of actuele kwesties?
Let op: deze vragen zijn bedoeld om richting te geven aan je vooronderzoek, niet om te stellen in het sollicitatiegesprek.
Het zoeken naar antwoorden doet een beroep op je analytisch vermogen: het vermogen om informatie te verzamelen, te analyseren en te interpreteren.
Hoe onderzoek je de werkgever ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek?
Bezoek de bedrijfswebsite
De bedrijfswebsite is een uitstekende startpunt voor je onderzoek. Let op deze onderdelen:
- Over ons: Hier vind je informatie over de geschiedenis, missie, visie en kernwaarden van het bedrijf.
- Producten en diensten: Maak jezelf vertrouwd met wat het bedrijf aanbiedt.
- Nieuws en persberichten: Deze geven je inzicht in recente ontwikkelingen en prestaties.
- Carrièrepagina: Hier vind je informatie over de bedrijfscultuur en mogelijke doorgroeimogelijkheden.
Lees de webpagina's waarop het bedrijf zich presenteert als werkgever. Ga naar je favoriete zoekmachine en zoek met zoektermen als:
werken bij <werkgever>
vacatures <werkgever>
of in het Engels:jobs <employer>
career opportunities <employer>
Zo kom je op de wervingswebsite van het bedrijf, die speciaal gericht is op sollicitanten.
Check de socials
Veel bedrijven zijn actief op sociale media. Door hun profielen op platforms zoals LinkedIn, X, Facebook en Instagram te volgen, krijg je een indruk van de bedrijfscultuur, recente activiteiten en hoe de organisatie communiceert met klanten en medewerkers.
Maar misschien nog wel belangrijker: je vindt er meningen van oud-werknemers die een kijkje in de keuken geven. Websites zoals Glassdoor, Indeed en Kununu bieden reviews en beoordelingen van huidige en voormalige medewerkers. Deze kunnen je inzicht geven in de bedrijfscultuur, managementstijl en eventuele problemen binnen het bedrijf.
Lees nieuwsartikelen en sectorwebsites
Zoek naar recente nieuwsartikelen over de werkgever. Zo ben je op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen, zoals fusies, overnames, productlanceringen of veranderingen in het management.
Netwerk met (oud-)medewerkers
Leg via LinkedIn contact met huidige of voormalige medewerkers. Dit kan waardevolle, eerstehands informatie opleveren over de bedrijfscultuur en de dagelijkse praktijk binnen het bedrijf.
Onderzoek de Concurrentie
Analyseer de positie van het bedrijf in de markt door onderzoek te doen naar concurrenten. Dit helpt je om de unieke waardepropositie van het bedrijf te begrijpen en kan nuttige context bieden tijdens het sollicitatiegesprek.
Een interessante onderzoeksvraag is: waarin onderscheidt dit bedrijf zich als werkgever van zijn concurrenten?
Bezoek een beurs of evenement
Als het bedrijf deelneemt aan beurzen of andere evenementen, kan het nuttig zijn om deze bij te wonen. Dit biedt je de kans om persoonlijk contact te leggen met medewerkers en meer te weten te komen over de werkgever.
Auteur: René Pijlman