Professioneel cv maken

Je curriculum vitae (Latijn voor levensloop, afgekort cv) vertelt in eigen woorden wie je bent en wat je kunt. Je cv bevat uitsluitend feiten: alle relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten moeten uit je cv naar voren komen. Daaruit krijgt de selecteur een beeld van je vaardigheden, je werkniveau, je kennis en je werkervaring. In je cv leg je de nadruk op de elementen die voor de functie waarop je solliciteert van belang zijn.

Bovendien zorg je ervoor dat je jezelf verkoopt in een verzorgd cv als perfecte kandidaat. Dat doe je door je sterke punten naar voren te brengen en je zwakke punten niet of zo onopvallend mogelijk op te nemen.

Een cv moet volledig en overzichtelijk zijn. De uitdaging is dat kort en bondig te doen. Je cv is vaak het eerste waarnaar gekeken wordt. Als je cv niet scanbaar is of niet voldoet aan de gestelde eisen, wordt je sollicitatiebrief vaak niet eens meer gelezen. Maak een cv van niet meer dan twee pagina's, met goedgekozen aanknopingspunten voor wat je wilt bespreken in het sollicitatiegesprek.

Carrièretijger maakt cv op laptop

Kies uit 5 soorten cv's

  • Het meest gebruikte professioneel cv is een chronologisch cv. Dit cv bevat in chronologische volgorde de werkgevers met de functies die je hebt vervuld en andere activiteiten die je in je leven hebt ontplooid. Het is een beschrijving van je levensloop en je historie als werknemer, met name wat betreft opleidingen en werkervaring. Cv voorbeeld: model chronologisch cv.
  • In het vaardigheden-cv (ook wel functioneel cv genoemd) neem je niet de tijdvolgorde, maar je vaardigheden en competenties als uitgangspunt. Een vaardigheden-cv is lastiger te maken dan een chronologisch cv. Het kan wel een heel interessant cv opleveren, omdat het echt over jou gaat en er geen feiten in staan die afleiden, zoals allerlei jaartallen en namen van bedrijven. Cv voorbeeld: model vaardigheden-cv.
  • Een netwerk-cv is een goed cv dat je kunt maken om breed in je netwerk te verspreiden. Zo'n netwerk-cv is eigenlijk een profielschets. In het cv vermeld je naar wat voor nieuwe baan je op zoek bent. Een netwerk-cv kun je gebruiken om wervings- en selectiebureaus of bedrijven voor jou te interesseren. Zo'n cv is soms ook geschikt voor open sollicitaties.
  • Wil je over de grens werken, dan is een Europass-cv wellicht geschikt. Dit document is een standaard-cv dat in de Europese landen wordt erkend.
  • Wil je echt opvallen, dan maak je een creatief cv. Je laat zo met een mooi cv beeldend zien wat je in huis hebt en wat je stijl van werken is.

Maak een toegespitst cv voor elke sollicitatie

Pas je cv aan telkens als je gaat solliciteren. Dat doe je het handigst door één basis-cv te maken waar echt alles in staat. Je basis-cv stuur je nooit op. Kopieer voor elke sollicitatie je basis-cv, verwijder details die voor deze baan onbelangrijk zijn en voeg specifieke zaken toe die voor deze functie gevraagd worden. Zo maak je het perfecte cv voor elke sollicitatie.

Onderdelen van je curriculum vitae

Carrièretijgerin toont voorbeeld van een cvJe curriculum vitae biedt een overzicht van de opleidingen die je hebt gevolgd, banen die je hebt gehad en andere belangrijke dingen die je in je leven hebt gedaan.

De belangrijkste onderdelen van een curriculum vitae zijn:

  • personalia: persoonlijke gegevens als naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, eventueel of je een rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent;
  • persoonlijk profiel;
  • gevolgde opleidingen (diploma behaald);
  • werkervaring (je functie en je werkzaamheden);
  • cursussen en behaalde certificaten;
  • competenties (kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten) die niet blijken uit je werkervaring, waaronder de talen die je spreekt;

Optionele onderdelen van je cv

  • publicaties van jouw hand
  • hobby's en interesses
  • een foto (pasfoto of profielfoto met een rustige achtergrond)
  • referenten (als de werkgever daarom vraagt)

Het is goed om een paar hobby's en interesses op je cv te zetten die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Daarmee laat je iets van je passies zien en kun je competenties, vaardigheden en kwaliteiten onderbouwen die je buiten je studie en werk hebt ontwikkeld. Bovendien geef je je profiel een beetje kleur.

Voor alle onderdelen geldt: vermeld alleen de relevante informatie voor de vacature waarop je solliciteert. Je wilt je toekomstige werkgever niet overladen met onbelangrijke informatie en een overcomplete levensbeschrijving. Het is tijdrovend, maar de beste tactiek is je sollicitatiebrief en cv aanpassen aan elke nieuwe functie waarop je solliciteert.

Niet op je cv

Vroeger was het gebruikelijk om je geslacht en burgerlijke staat (gehuwd, ongehuwd samenwonend etc.) in het cv op te nemen. Tegenwoordig is de norm: vermeld alleen informatie die relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Naar andere zaken mag niet gevraagd worden. Op je cv hoeven dus niet te staan:

  • geboorteplaats of migratieachtergrond (maar wel: taalbeheersing);
  • geslacht of genderidentiteit;
  • je huwelijkse staat, partnerregistratie of relatiestatus;
  • politieke voorkeur of partijlidmaatschap (maar wel: ervaring in kader- of bestuursfuncties).

Je mag dergelijke zaken wel vermelden als er in de vacaturetekst uitdrukkelijk om gevraagd wordt, of als je zelf denkt dat het relevant is. Voorbeeld: voor sommige functie kan een bepaalde biculturele achtergrond een positieve kwaliteit zijn. Beschrijf dan je biculturaliteit, niet je geboorteplaats, etnische afkomst of migratieachtergrond.

Carrièretijger in opvallend wit pak voor een groepje grijze muizen.

Professioneel en perfect cv maken

Tips om een krachtig cv te maken:
  • Stuur bij een sollicitatie altijd een cv mee, ook als daar niet expliciet om wordt gevraagd.
  • Andersom geldt: stuur bij een cv altijd een sollicitatiebrief. Een cv bevat slechts feiten; je sollicitatiebrief voegt daar een persoonlijke noot aan toe.
  • Gebruik actief taalgebruik als je voorbeelden geeft: 'ik gaf leiding aan', 'ik organiseerde' etc.
  • Geef behaalde resultaten aan: '40 procent meer omzet gemaakt' of 'een naamsbekendheid van 90 procent'.
  • Schrijf afkortingen voluit en vermijd jargon, tenzij je geheel binnen dezelfde branche solliciteert als waar je al werkt en je er zeker van bent dat iedereen (ook de mensen van Personeelszaken) de termen kent.
  • Wil je je cv publiceren in een vacaturebank of een cv-bank, bekijk dan goed welke eisen er aan het cv worden gesteld. Denk goed na over de steekwoorden waarmee je gevonden wilt worden.
  • Wil je je cv een persoonlijk tintje geven, voeg dan een persoonlijk profiel toe waarin je kort uitlegt wie je bent en wat je te bieden hebt. Een overtuigend profiel met een professionele foto is een goede manier om op te vallen in de stapel cv's van andere kandidaten.
  • Wees altijd eerlijk in een cv. Een ontdekte leugen of te veel bluf kan je duur komen te staan.
  • Vermeld geen referenties in je cv, tenzij daar uitdrukkelijk om is gevraagd.
  • Heb je kinderen? Vermeld ze alleen op je cv als je jezelf ermee verkoopt.
  • Ben je bhv'er? Doorgaans is dit voor een potentiële werkgever een pré.
  • Vermijd gaten in je cv. Als je een bepaalde periode werkloos bent geweest, vermeld dan andere zaken waarmee je je in die periode hebt beziggehouden. Om een gat in je cv minder op te laten vallen, kun je een vaardigheden-cv gebruiken.
  • Zorg voor een professionele uitstraling met een verzorgde opmaak. Je kunt op internet vele betaalde en gratis templates vinden om met een paar simpele stappen je cv op te maken.

Praktische tips: gratis software en cv templates

Carrièretijger in de ict: laptop in de hand, muis met snoer en smiley op de trui.Een gratis cv maken doe je met het opensource Office-pakket LibreOffice. Het gratis programma Writer dat daarin zit is een uitstekend alternatief voor Microsoft Word. Er zijn veel cv-templates op internet te vinden. Je kunt een template die online wordt aangeboden voor Word, meestal ook gebruiken in Writer. Zo is een cv opstellen makkelijk en gratis. Ten opzichte van online diensten heeft dat verschillende voordelen:

  • Je hoeft de zeer persoonlijke gegevens van je cv niet te delen met een commercieel bedrijf, met lastige privacyvoorwaarden. Al je informatie blijft thuis op je eigen pc of laptop.
  • Je hoeft geen abonnementsgeld of eenmalige kosten te betalen om je eigen cv te maken.
  • Pas een bestaand cv aan wanneer je maar wilt, gebruik het voor verschillende sollicitaties.

Heb je je cv gemaakt met Writer, dan kun je het exporteren als PDF (Bestand > Exporteren als > Exporteren als PDF). Daarna kun je je cv uploaden op de website van een werkgever of recruiter, versturen per e-mail of printen op papier en verzenden per post.

Goed cv van een starter (geen ervaring)

Vaak zie je dat het cv van een starter zonder werkervaring erg kort is; het bestaat alleen uit een opsomming van de persoonlijke gegevens en gevolgde opleidingen, soms aangevuld met een bijbaan. Neem enkele andere dingen op die je in je leven gedaan hebt. Bijvoorbeeld:

  • Vrijwilligerswerk of een commissie- of bestuursfunctie in een sportvereniging, studievereniging of studentenvereniging;
  • Verantwoordelijkheden in de hobbysfeer of een online community.
  • Persoonlijke interesses.

Maak een cv van maximaal twee pagina’s waarin je vooral die zaken benadrukt die iets te maken hebben met de functie waarop je reageert. Denk aan alle punten die de potentiële werkgever zou kunnen overtuigen van je kwaliteiten en verwerk die in je cv. Net als in je sollicitatiebrief noem je daarbij concrete voorbeelden met de STARR-methode.

Maar overdrijf het niet. De lezer moet niet de indruk krijgen dat het gemaakte cv je gebrek aan werkervaring probeert te verbloemen met een lange lijst van onbenulligheden. En als je weinig kunt bedenken, stuur dan gewoon een simpel cv en maak wat meer werk van een creatieve motivatiebrief.

Je hoeft ook niet te verhullen dat je over weinig werkervaring beschikt. Als je starter op de arbeidsmarkt bent, heb je voor de werkgever verschillende voordelen: je bent nog 'kneedbaar', leergierig en goedkoper dan werknemers met veel werkervaring.

Hou er rekening mee dat elk detail in je cv aanleiding kan zijn voor een vraag in het sollicitatiegesprek. Bereid je daarop voor en zorg dat je elke vraag op een uitstekende manier kunt beantwoorden.

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs (op de rug gezien)

Sollicitatievragen over je cv

In het sollicitatiegesprek kun je vragen verwachten over je cv. Bereid je erop voor en zorg dat je de vragen in het interview slim kunt beantwoorden. We geven enkele voorbeelden:

Sollicitatievragen over je opleiding

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

  • Goed antwoord: Laat blijken dat je bewust hebt gekozen voor de studie. Wat sprak je inhoudelijk aan?
  • Slecht antwoord: Je zegt dat je niet zo goed wist wat je wilde en dat je beste vriend(in) deze opleiding ging doen.

Waarom heb je de opleiding niet afgemaakt?

  • Geef een positief antwoord waaruit blijkt dat je de keuze om te stoppen met je opleiding weloverwogen hebt genomen.

Sollicitatievragen over je werkervaring

Ik zie een gat in je cv, kun je dat eens toelichten?

  • Goed antwoord: Blijf kalm en leg eerlijk uit wat er aan de hand was. Dat wil niet zeggen dat je alles moet vertellen. Was je er bijvoorbeeld even tussenuit wegens een bore-out, dan kun je zegen dat het om persoonlijke redenen ging, die inmiddels zijn opgelost.
  • Slecht antwoord: Je liegt over de werkelijke reden van je baan- of studieloze periode. Een vals imago opbouwen heeft geen enkele zin. Vroeg of laat val je toch door de mand met alle gevolgen van dien.

Aanbevolen websites

Auteurs: Ysolde Bentvelsen, Mariëlle de Groot en René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv maken