Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Je begint een sollicitatiebrief door de aandacht te trekken van de selecteur met een goede openingszin. Zo valt jouw sollicitatiebrief op tussen alle andere brieven.

Je verwijst in het begin van je sollicitatiebrief bijvoorbeeld naar een telefoongesprek dat je met een medewerker hebt gevoerd. Bijvoorbeeld:

Toen u mij in ons telefoongesprek vertelde dat op de afdeling een nieuw softwarepakket geïnstalleerd ging worden, wist ik: deze baan is me op het lijf geschreven. Daarom solliciteer ik naar de functie van Hoofd Klantendienst bij...

Je kunt de aandacht van de selecteur trekken met een vraag. Bijvoorbeeld in een open sollicitatie:

Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een enthousiaste, jonge econoom met praktijkervaring in de ICT-branche?

Maak in het begin van je sollicitatiebrief duidelijk dat jouw kennis en vaardigheden zeer interessant zijn voor de werkgever. Bijvoorbeeld:

Sinds het eerste jaar van mijn hbo-opleiding Human Resource Management was mijn doel om werkgevers ervan te overtuigen dat ze veel meer kunnen doen met uitzendkrachten. Dat heb ik van mijn vader geleerd, die zijn bedrijf succesvol heeft gemaakt zonder vaste medewerkers. Ik heb naast mijn studie gewerkt en stage gelopen bij een uitzendbureau om praktijkervaring op te doen. De vacature Account Manager bij uw uitzendorganisatie is mij dus op het lijf geschreven.

Tips voor het begin van je sollicitatiebrief:

  • Bewaar die openingszin tot later als je het lastig vindt. Als je eenmaal bezig bent met het schrijven, gaat het vaak makkelijker.
  • Praat niet alleen over jezelf in de openingsalinea, dat kan irritatie wekken.

Begin aan je sollicitatiebrief met meer uitleg en voorbeelden in het artikel Originele openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

Andere vragen

Het antwoord in dit artikel geldt ook voor de vragen:

  • hoe open je een sollicitatiebrief?
  • hoe start je een sollicitatiebrief?
  • hoe begin je een motivatiebrief?

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Vragen over sollicitatiebrief en cv Hoe begin je een sollicitatiebrief?