Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Samenwerken Werken in een team De 9 Teamrollen van Belbin Profiel van de 9 Belbin Teamrollen

Profielen van de 9 Teamrollen

Iedereen heeft twee tot drie Belbin Teamrollen die hem goed liggen. Daarnaast zijn er meestal twee of drie die je met enige moeite nog wel kunt 'spelen'. De andere Teamrollen liggen te ver van je af; niet proberen.

Je vindt hier links naar uitgebreide profielen van de Teamrollen. Heb je de Korte Belbintest gedaan, dan weet je waar jouw voorkeuren liggen. Zoek het profiel van die rollen op. Je leest dan welke bijdragen aan het team typerend zijn voor jou, waar je behoefte aan hebt om prettig te werken en gedrag waar je niet in door moet schieten. Volg een aantal van de linkjes om een concreet beeld te krijgen van de termen die jouw functioneren typeren. Verken jezelf en zet daarna je Teamrollen optimaal in.

Dat kun je doen door je Teamrollen in te zetten bij het samenwerken in een team, als je gevraagd wordt voor een team of door er rekening mee te houden als je vacatures kiest om op te solliciteren.

Zoek de nuance

Bedenk daarbij dat je Teamrollen elkaar beïnvloeden. Een Vormer/Groepswerker gedraagt zich heel anders in een team dan een Vormer/Plant. Vergelijk daarom de beschrijvingen met elkaar en probeer te bedenken hoe ze elkaar versterken of in de weg kunnen zitten. Je bent nooit alles wat je bij de rollen ziet staan. Houd oog voor de nuance.

Gebruik je nieuwe Teamrol-zelfkennis bij je sollicitatie

Je kunt je Teamrollen op je cv zetten. Dat is allicht een leuk onderwerp van gesprek en een goede aanleiding om jouw unieke profiel te benadrukken. Soms is het lastig te benoemen wat jou 'jou' maakt. Je Teamrollen zijn een goede ingang om je te onderscheiden met je profiel.

Verken je team

Je kunt ook de Teamrollen bekijken van de mensen met wie je samenwerkt. Dan zie je wat je goed van hen kunt vragen en wat zeker niet.

Een 'echte' test laten doen en je teamrollen ontwikkelen

Je hebt waarschijnlijk inmiddels de Korte Belbintest gedaan om achter je voorkeursrollen te komen. Deze test is redelijk betrouwbaar. Wil je het echt weten dan kun je een test doen via een coach die is aangesloten bij het Teamrolgilde. Je krijgt dan ook advies over de ontwikkeling van je teamrollen. Werk je met een team aan een heel zwaar project, dan kun je ook je hele team laten trainen om optimaal van ieders rollen te profiteren.

De 9 teamrollen

Auteur: Isabelle Langeveld, Helder & Wijzer

Met dank aan Mirjam Wagner

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/werken-in-een-team/belbin/teamrollen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger