Voorbeeld vaardigheden-cv

Naam: Pieter Hanepoot
Adres: Pennenstreekplein 15, 1001 EH Werkstad
Telefoon: 061-1324576 / 06-23451678
Geboortedatum: 19 mei 1978
E-mail: pieter@hanepoot.nl

Bijlage bij sollicitatie naar de functie van Tekstschrijver met vlotte pen bij Stichting De Techneut.

Opleidingen

2002 – 2007 Hbo School voor Journalistiek te Utrecht

1997 – 2002 Mbo Elektrotechniek te Werkendam

1992 – 1997 Havo Guldianus College in Werkstad

Competenties en vaardigheden
Door mijn lees- en schrijfervaring, zowel binnen als buiten mijn studie, heb ik een goed gevoel gekregen voor het verhelderen van wetenschappelijke en technische informatie. Door mijn studieachtergrond en bijbaan als onderzoeksassistent heb ik ervaring opgedaan met programmeren en andere ICT-gerelateerde vaardigheden. Hierdoor is het voor mij niet moeilijk om te schrijven over ICT.

Ik heb een goed gevoel voor de techniek van het redigeren van teksten. Met plezier werk ik aan een ruwe tekst om deze korter en beter leesbaar te maken. Redigeren is schrappen en schuiven, punten zetten, dubbelzinnigheden oplossen. Het aantal woorden daalt (meestal) en de leesbaarheid neemt toe.

Het schrijven van een tekst van a tot z vind ik nog leuker dan het redigeren van een tekst. Ik heb veel geleerd van Richard Dawkins (The Selfish Gene) en Daniel Dennett (Consciousness Explained). Zij zijn meesters van de uiteenzetting. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid en maken de lezer slimmer. In mijn eigen werk streef ik naar een dergelijk hoog niveau van levendigheid, helderheid en compactheid. Kijk ook eens op mijn website over mijn opvatting van wat een tekst goed maakt.

Een sterk punt van mij is de interactie met de opdrachtgever. Ik ben goed bereikbaar, communiceer vlot, sta open voor discussie over tekstuele problemen en ik werk hard.

Ik heb goede kennis van ICT, wat blijkt uit de volgende activiteiten:

  • Ik heb mijn eigen website gebouwd (zie www...).
  • Tijdens mijn studie Elektrotechniek heb ik de beginselen van het programmeren en debuggen leren beheersen.
  • De afgelopen maanden heb ik ervaring opgedaan met software om HTML- en PDF-bestanden op te maken. Ik schreef softwarehandleidingen in XML-formaat. Deze XML-bestanden werden door verschillende conversiestappen naar andere typen documenten omgezet. Voor de productie van HTML-bestanden heb ik Cascading Stylesheets (CSS) gebruikt.

Prestaties
Ik ben een ervaren tekstschrijver. Ik won de eerste prijs van de essaywedstrijd van het cultureel centrum van de hogeschool Nijmegen.

Ik ben enige jaren geleden aangenomen als lid van Tekstnet, beroepsvereniging voor professionals in tekst en taal. Deze beroepsvereniging hanteert een strenge selectie bij het aannemen van nieuwe leden.

Werkervaring

  • Ik schreef softwaredocumentatie voor specialistische kantoorsoftware van een grote Nederlandse rederij. Het betrof zowel de documentatie voor de gebruikers als voor de administrators.
  • Ook maakte ik softwarehandleidingen voor een applicatie voor taalkundigen. Opdrachtgever: Nederlandse Taalunie. De eerste handleiding is laagdrempelig en bevat veel voorbeelden om gebruikers enthousiast te maken. Het is geen uitputtend verslag van elke functie van het programma, maar meer een wegwijzer. De tweede handleiding is uitgebreid en gedetailleerd. Deze is overigens in het Engels. Bij beide handleidingen werkte ik nauw samen met de programmeurs. Ik gaf feedback over mijn gebruikerservaringen en de bugs die ik aantrof.
  • Ik publiceerde een artikel in vaktijdschrift De monitor. Titel: Tussen mens en beeldscherm. Dit artikel is in de eerste plaats bestemd voor een publiek van softwareontwikkelaars. Toch heb ik het ook leesbaar gemaakt voor de geïnteresseerde leek.
  • Ik ontwikkelde het tekstuele gedeelte van een aantal websites, waaronder de website van de Stichting Studentenhuisvesting Werkstad.
  • Ik werkte mee aan een brochure voor de nieuwe bewoners van de wijk Werkaandewinkel. Opdrachtgever: gemeente Werkstad. Een informatieve, heldere wegwijzer. Geen mooischrijverij, gewoon een duidelijke weergave van de informatie die de bewoners nodig hebben.
  • Ik heb ook al enkele malen artikelen geschreven op basis van interviews. In opdracht van een van de grootste IT-dienstverleners van het land interviewde ik een tevreden klant, op basis waarvan ik een artikel schreef. Ik heb een voorbeeld van een dergelijke reference story bijgevoegd.

Commentaar op dit cv

Een heel 'pakkend' vaardigheden-cv. Ook al weet je als selecteur niet veel over hoe lang alles geduurd heeft, of er periodes van werkloosheid zijn geweest, je wordt toch gegrepen door wat deze Pieter Hanepoot allemaal kan en heeft gedaan.

Alle activiteiten zijn voorzien van feiten. Het cv lees je met plezier, en is minder dan een chronologisch cv een dorre opsomming van feiten. Het maakt je nieuwsgierig naar de persoon.

Auteur: Ysolde Bentvelsen
Met dank aan Erik Weijers

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv maken Vaardigheden-cv Voorbeeld vaardigheden-cv