Aandacht trekken

Door middel van je sollicitatiebrief zul je de aandacht van de lezer moeten trekken om op te vallen tussen alle andere brieven. Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je brief een goede algehele indruk maakt: hij is netjes verzorgd en bevat alle nodige elementen. Als je je brief ook nog op een originele en pakkende manier begint, heb je meteen de aandacht van de selecteur.

In de opening van je brief

Daar zit je dan voor je pc. Vol motivatie en met de overtuiging dat deze baan voor jou is. Je bent helemaal klaar voor om jezelf te verkopen in een goede sollicitatiebrief. Vastbesloten typ je het adres, maakt een kopje dat het een sollicitatiebrief betreft en vermeldt de plaats en datum van schrijven. Je heft aan met een groet: "Geachte heer Jansen,".

Je typt "Naar aanleiding van..." en haalt dat weer weg. Na een kwartier heb je alle standaardzinnen geprobeerd en ook weer weggehaald. Wat is het toch moeilijk om een brief sterk te beginnen! En als je die eerste zin maar hebt, lijkt de rest vanzelf te komen...

Het doel van je eerste alinea

"Naar aanleiding van uw vacature in Intermediair wil ik solliciteren naar de functie van..." Vul zelf maar in.

Werd je positief verrast na het lezen van deze zin? Ook toen je al dertig brieven had gelezen die zo beginnen? Toch openen negen van de tien sollicitanten hun brief met ongeveer deze zin. Meerdere varianten kun je verder op deze pagina vinden. Met een originele openingszin van je sollicitatiebrief onderscheid je jezelf van anderen. Daarmee wek je de aandacht en dát is wat je wilt bereiken met de eerste alinea van je brief.

Andere manieren om meteen op te vallen

  • Opvallen tussen grijze muizenMaak gebruik van je eigen briefpapier.
  • Ontwerp je eigen logo en druk dit af. Met de meeste kleurenprinters lukt je dat zelf. Zorg wel voor een professionele en zakelijke uitstraling. Liever geen eigen briefpapier dan klungelig eigen briefpapier. Je kunt er ook voor kiezen in een kantoorboekhandel luxe papier met een watermerk of met een iets grovere structuur aan te schaffen. Dat valt ook op.
  • Sluit een cv voor de toekomst bij.

Een zeer gedurfde aanpak is een tweede curriculum bij te sluiten. Je neemt er namelijk ook een risico mee. Het curriculum van je toekomst. Dat begint natuurlijk bij de baan waarop je solliciteert. Daarna fantaseer je er op los. Wat leer je in die baan, wat kun je er verder mee, wat zijn je volgende stappen, wat is je droombaan op langere termijn.

Welke hobby's ga je later oppakken? Welke opleidingen ga je nog doen? Pas op dat je niet teveel fantaseert en arrogant overkomt en gebruik humor en relativering. Je kunt bijvoorbeeld ook een toekomstige misstap beschrijven (een baan die niet beviel en waarom, een nieuw inzicht dat zich aandeed). Neem de tijd om deze te maken en wees speels.

Je kunt overigens altijd besluiten dit curriculum niet te versturen. Doe zoiets alleen als het goed voelt en als het bij je persoonlijkheid past. Heb je dat lef ook in een sollicitatiegesprek? Het wekt immers verwachtingen die je in het gesprek waar moet maken.

Voordelen als je het wel opstuurt:

Je toont er een aantal dingen mee aan:

  1. Je bent creatief.
  2. Je hebt lef.
  3. Je hebt ambitie.
  4. Je hebt een persoonlijke visie.

Nadelen:

Een cv voor de toekomst is een zeer uitgesproken manier om jezelf in het voetlicht te brengen. Dit zal de ene selecteur aanspreken en een andere juist niet.

Auteur: Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Jezelf verkopen: AIDA-model Aandacht trekken