Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeeld van een sollicitatiebrief Analyse van vacature en voorbeeldbrief

Analyse van vacature en voorbeeldbrief

Hoe ga je te werk als je een vacature hebt gezien waarvan je hart sneller gaat kloppen? Je gaat in elk geval eerst even heel goed nadenken over de informatie in de vacaturetekst, en over jezelf. Is dit echt iets voor jou? Zo ja, heb jij dan genoeg 'unique selling points' om je toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat hij jouw baas moet worden? Lees hoe sollicitant Hans Koperdraat te werk is gegaan bij deze vacature en hoe hij vervolgens zijn analyse gebruikt heeft voor een ideale sollicitatiebrief.

Vacature

"Enthousiaste Controller voor een overheidsinstelling in Rotterdam"

Je bent verantwoordelijk voor alle controltaken binnen het district Rotterdam Rijnmond. Daarnaast stel je jaarplannen, jaarrekeningen en rapportages samen. Je ontwikkelt en schrijft beleidsvoorstellen en adviseert op financieel gebied. Daarnaast verzorg je de interne controle en adviseert over de administratieve organisatie. Tot slot stuur je verschillende financiële medewerkers aan en neemt deel aan diverse projectgroepen.

Functie-eisen

Je beschikt over HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur een afgeronde Heao- of Spd-opleiding. Daarnaast heb je minimaal twee jaar werkervaring opgedaan in een vergelijkbare functie. Bovendien ben je analytisch, flexibel en heb je goede communicatieve vaardigheden.

De sollicitant

Hans Koperdraat vindt dit een interessante vacature. Hij wil wel een nieuwe baan in een organisatie die een meer maatschappelijke oriëntatie heeft, zoals een overheidsinstelling. Daarnaast biedt de aangeboden functie hem de mogelijkheid zijn leidinggevende ervaring uit te bouwen. En het feit dat expliciet gevraagd wordt om een enthousiaste controller spreekt hem aan. Hij voelt zich in zijn eigen organisatie vaak alleen in zijn aanpak. Er is daar weinig om enthousiast over te zijn; het werk is al jaren hetzelfde.

Wensen van de organisatie

Hans begint met een analyse van de vacature, zodat hij weet hoe hij de aandacht van de lezers van zijn brief kan trekken. Hij haalt er de volgende wensen van de organisatie uit:

Unique selling points sollicitant

Hans legt zijn eigen profiel naast de functie. Welke unique selling points kan hij in de strijd gooien?

Juist deze combinatie van eigenschappen maken Hans een goede kandidaat. Daarmee kan hij interesse wekken.

AIDA-formule toepassen

Hoe kan Hans de AIDA-formule gebruiken in zijn sollicitatiebrief? Hij wekt de Aandacht en echte Interesse door direct duidelijk te maken dat hij aan de functie-eisen voldoet. In de tweede helft van de brief laat hij zien wat hij daar bovenop aan extra's te bieden heeft om Desire op te wekken en de recruiter te overtuigen om tot Action over te gaan en Hans uit te nodigen voor een gesprek. Meer specifiek:

  1. Door in de opening in te spelen op het blijkbaar belangrijke enthousiasme voor deze vacature wekt hij de aandacht. Het letterlijk noemen van begrippen uit de vacaturetekst helpt altijd. Daarnaast zorgt hij ervoor dat zijn brief op alle elementen foutloos is en verzorgd en serieus overkomt. Met de taalregels springt hij in elk geval niet flexibel om!
  2. Door zijn ervaring concreet te beschrijven laat hij zien dat hij aan de eisen voldoet. Ook met zijn visie kan hij de interesse wekken.
  3. Het element leidinggeven spreekt hem aan. Daar heeft hij positieve feedback van collega's op gekregen. Ook zijn eigen manager heeft hem gecomplimenteerd met zijn overwicht. Dat gebruikt hij om desire uit te lokken.
  4. Tot slot vertaalt hij zijn ervaring in de behoefte van de organisatie: hij heeft weinig inwerktijd nodig. Hiermee wekt hij ook desire die meteen overgaat in een originele aansporing tot actie.

Auteur: Marielle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/voorbeeldbrief/analyse Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger