Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv opstellen Vaardigheden-cv

Vaardigheden-cv

In een vaardigheden-cv deel je je ervaringen in naar prestaties, competenties en vaardigheden, rollen en werkervaring. De ordening is dus niet chronologisch zoals bij een standaard-cv.

Een vaardigheden-cv kun je gebruiken als je solliciteert op een baan waar je niet de geschikte werkervaring voor hebt, bijvoorbeeld als je een echte jobhopper bent of bezig bent met een carrièreswitch. Ook als je een gat in je cv hebt of actief bent als freelancer kun je dit model gebruiken. Je rangschikt je ervaringen, prestaties, kennis, rollen en werkervaring. Zo toon je duidelijk aan welke expertise en vaardigheden je hebt opgebouwd in je loopbaan.

Een vaardigheden-cv wordt ook wel functioneel of thematisch cv genoemd.

Onderdelen van een vaardigheden-cv

Voorbeeld van een vaardigheden-cv

Een vaardigheden-cv is lastiger te maken dan een chronologisch cv. Het kan wel een heel interessant cv opleveren, omdat het echt over jou gaat en er geen feiten in staan die afleiden, zoals allerlei jaartallen en namen van bedrijven. Hieronder lees je waar je bij de verschillende onderdelen aan moet denken.

Competenties en vaardigheden beschrijven

Dit onderdeel bevat een beschrijving van wat je kunt en de kennis die je hebt. Hoe specifieker deze beschrijving is en hoe meer hij aansluit op de gevraagde functie-eisen, hoe beter het is. De volgende punten kunnen je helpen dit onderdeel vorm te geven:

Prestaties benoemen

Bespreek in dit onderdeel dingen die je bereikt hebt en laat zien wat je prestatie waard is. Ga als volgt te werk:

Gewenste werkzaamheden

Vooral als je een vaardigheden-cv gebruikt bij een open sollicitatie, is het verstandig ook een kopje 'Gewenste werkzaamheden' of 'Inzetbaar als' op te nemen. In die paragraaf beschrijf je wat voor werk je zou willen doen en voor wat voor functies je jezelf geschikt vindt. Het maakt het voor een selectiecommissie duidelijk wat je precies wilt. Voeg je zo'n alinea niet toe, dan loop je het risico dat je alleen banen worden aangeboden die lijken op werk dat je al eerder hebt gedaan. En misschien wil je dat nou juist niet. Om deze reden is het ook verstandig deze alinea te plaatsen boven de alinea met werkervaring die je al hebt, of zelfs aan het begin van het cv. (Een argument om de alinea met gewenste werkzaamheden juist aan het einde van je cv te plaatsen, is dat de lezer datgene wat hij als laatste leest, het best onthoudt. Maak een afweging tussen deze argumenten.)

Als de gewenste werkzaamheden ver af liggen van werk dat je eerder hebt gedaan, zorg er dan voor dat je de lezer overtuigt, bijvoorbeeld op grond van je prestaties of competenties. Maak nogmaals duidelijk waar je goed in bent, en waarom dat past bij de baan die je ambieert, ook al heb je je competenties en prestaties al in de voorafgaande alinea's beschreven.

Werkervaring beschrijven

Beschrijf je werkervaring in een vaardigheden-cv aan de hand van rollen. Iemand die een tijdje een afdeling heeft geleid, heeft bijvoorbeeld rollen als projectleider, planner, aanspreekpunt voor het personeel, wellicht ook als vertrouwenspersoon, noem maar op. Bepreek al die rollen een voor een, en maak duidelijk wat je gedaan hebt, welke acties je ondernam en wat de resultaten waren (STAR-methode). De precieze data, plaatsen en functienamen doen er niet toe.

Aandachtspunten

Voor een vaardigheden-cv geldt hetzelfde als bij een chronologisch cv:

Inspiratie nodig?

Bekijk een voorbeeld van een vaardigheden-cv.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/cv-opstellen/vaardigheden-cv Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger