Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Gesprekstechnieken De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Je potentiële werkgever zal tijdens een sollicitatiegesprek proberen zo veel mogelijk relevante informatie over je te verzamelen. Aan jou de schone taak om zijn sollicitatievragen slim te beantwoorden, zodat je je kansen op de baan vergroot. Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar er zijn een aantal vragen die in vrijwel alle gesprekken worden gesteld. Doe er je voordeel mee en neem een voorsprong op andere sollicitanten door van tevoren een goed en beknopt antwoord te formuleren op deze vragen. Leer ze niet uit het hoofd, want dat komt te gemaakt en weinig authentiek over. Door je goede voorbereiding zul je elke vraag rustig en zelfverzekerd kunnen beantwoorden.

Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Vaak is dit de openingsvraag van een sollicitatiegesprek. De selecteur wil zich een beeld van jou vormen en je krijgt met deze vraag de vrijheid om iets over jezelf te vertellen. Het is niet de bedoeling dat je je hele levensverhaal uit de doeken doet of uitvoerig vertelt over je kinderen en je hobby’s. Houd je antwoord kort - maximaal twee minuten - positief en geef een korte beschrijving van jezelf in de context van de baan waarop je solliciteert. Natuurlijk mag je er best een persoonlijker tintje aan geven door kort in te gaan op je privésituatie (wel positief!) of zaken die je graag in je vrije tijd doet.

Deze vraag wordt gesteld om te achterhalen in hoeverre jij je hebt voorbereid op het gesprek en of je inzicht hebt in het wel en wee van de organisatie. Neem de website van het bedrijf door en typ de naam eens in bij een zoekmachine. Etaleer je kennis over de organisatie kort en bondig en koppel dit aan wat je voor hen zou kunnen betekenen en wat voor de selecteur dus interessant is om te horen.

Baseer je antwoord op de taken en verantwoordelijkheden die je in de vacaturetekst hebt gelezen. Heb je meeste achtergrondinfo doordat een vriend bij het bedrijf werkt, dan kun je een gedetailleerder antwoord geven. Verzin in ieder geval nooit werkzaamheden. Zeg het liever eerlijk als je het niet precies (meer) weet of dat je het lastig vindt om je er echt een voorstelling van te maken.

Koppel je sterke punten aan wat de selecteur voor de functie waarop je solliciteert als voordeel ziet. Perfectionisme is bijvoorbeeld geen sterkte als in de functie waarop je solliciteert snelheid een belangrijke factor is. Onderbouw je kwaliteiten met concrete voorbeelden. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode.

Iedereen heeft verbeterpunten en het getuigt van zelfkennis en zelfvertrouwen als je hier eerlijk voor durft uit te komen. Geef je aan dat je er geen kunt bedenken, dan laat je hier indirect mee zien dat je er wel degelijk een hebt! Het geheim van een goed antwoord op deze vraag is dat je je zwakheden ombuigt in jouw voordeel. Vermijd humblebragging; jezelf een vermomd compliment geven. Het lijkt alsof je een sterk punt van jezelf noemt, maar eigenlijk ben je aan het opscheppen: “Ik ben erg perfectionistisch en ik verlaat kantoor pas als ik helemaal tevreden ben.” Of “Ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen collega’s en hierdoor werk ik vaak meer uren dan in mijn contract staat.” Geef een oprecht voorbeeld van een zwakte en laat zien wat je hiervan hebt geleerd. Hiermee laat je je eigen ontwikkeling zien (en dat is een sterkte!).

Om deze vraag pakkend te kunnen beantwoorden, moet je heel goed weten wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Benadruk de kwaliteiten die je bezit en de prestaties die je in het verleden hebt behaald die belangrijk kunnen zijn voor het bedrijf en haal specifieke voorbeelden van je kunnen aan.

Blijf in je antwoord zo dicht mogelijk bij de waarheid. Een goede selecteur heeft het meteen door als jij een potje zit te liegen. Hij zal doorvragen als hij vermoedt dat je niet het achterste van je tong laat zien. Als je met het schaamrood op de kaken moet bekennen dat je je antwoord uit de duim hebt gezogen, kun je die leuke baan wel op je buik schrijven. Laat negatieve gevoelens altijd achterwege, hoe vervelend je ook bij je vorige werkgever bent vertrokken. Geen enkele werkgever zit op een verbitterde werknemer te wachten.

Ook al zie jij jezelf het liefst op het strand van Ibiza liggen of als huismoeder lekker thuis met de kinderen in de weer, beperk je in je antwoord tot je vakgebied en ga in op de doelen die een relatie hebben met de functie waarop je solliciteert. Op deze manier laat je zien dat je belangstelling hebt voor het bedrijf en dat je gemotiveerd bent om het beste uit jezelf te halen.

Zelf vragen stellen is een must, maar stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had moeten weten (hoeveel medewerkers telt de organisatie, wat is de missie?) en vragen waarop het antwoord al eerde in het gesprek is gegeven. Goede vragen die je aan de selecteur kunt stellen zijn:

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiegesprek/gesprekstechnieken/meest-gestelde-vragen-tijdens-sollicitatiegesprek Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger