De meest gestelde vragen in het sollicitatiegesprek
Je potentiële werkgever zal tijdens een sollicitatiegesprek proberen zo veel mogelijk relevante informatie over je te verzamelen. Aan jou de schone taak om zijn sollicitatievragen slim te beantwoorden, zodat je je kansen op de baan vergroot.
Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar er zijn een aantal vragen die in vrijwel alle gesprekken worden gesteld. Bereid je hierop voor door een goed en beknopt antwoord te formuleren met de STARR-methode. Leer ze niet uit het hoofd, want dat komt te gemaakt en weinig authentiek over. Door je goede voorbereiding zul je elke vraag rustig en zelfverzekerd kunnen beantwoorden.
Veel meer sollicitatievragen met antwoorden, voorbeelden en uitleg
Voorbeelden van vragen die we behandelen in competentiegerichte vragen:
- Waar let je op als je een team samenstelt?
- Is het wel eens voorgekomen dat een probleem een andere oorzaak had dan je aanvankelijk dacht? Wat was de reden dat je dat niet eerder wist?
- Beschrijf een situatie waarin je afdeling plotseling geconfronteerd werd met veel extra werk. Hoe was je reactie?
- Beschik je over didactische vaardigheden?
- In welke dingen ben je naast je werk actief?
- Wat zie je voor onze organisatie voor mogelijkheden aan nieuwe producten of diensten?
- Wat heb je gedaan om een interne promotie te krijgen bij je vorige werkgever?
- Met welke klant heb je de beste relatie? Hoe is die relatie tot stand gekomen? Wat was daarbij jouw inbreng?
Voorbeelden van vragen die we behandelen in sollicitatievragen slim beantwoorden:
- Kun je goed samenwerken?
- Wat is je beste eigenschap?
- Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
- Wat was de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?
- Onverwachte vragen als: wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
Wat zijn de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Hoe zou jij jezelf omschrijven? Vertel eens iets over jezelf.
Vaak is dit de openingsvraag van een sollicitatiegesprek. De selecteur wil zich een beeld van jou vormen en je krijgt met deze vraag de vrijheid om iets over jezelf te vertellen. De selecteur wil geen langdradig antwoord krijgen met je hele levensverhaal, je kinderen en je hobby’s. Houd je antwoord kort - maximaal twee minuten - positief en geef een korte beschrijving van jezelf in de context van de baan waarop je solliciteert. Natuurlijk mag je er best een persoonlijker tintje aan geven door kort in te gaan op je privésituatie (wel positief!) of zaken die je graag in je vrije tijd doet.
Wat weet je over onze organisatie en waarom wil jij bij ons werken?
Deze vraagsteller wil te weten komen in hoeverre jij je hebt voorbereid op het gesprek en of je inzicht hebt in het wel en wee van de organisatie. Neem de website van het bedrijf door en typ de naam eens in bij een zoekmachine. Etaleer je kennis over de organisatie kort en bondig en koppel dit aan wat je voor hen zou kunnen betekenen en wat voor de selecteur dus interessant is om te horen.
Wat denk je dat deze functie inhoudt?
Baseer je antwoord op de taken en verantwoordelijkheden die je in de vacaturetekst hebt gelezen. Heb je meeste achtergrondinfo doordat een vriend bij het bedrijf werkt, dan kun je een gedetailleerder antwoord geven. Verzin in ieder geval nooit werkzaamheden. Zeg het liever eerlijk als je het niet precies (meer) weet of dat je het lastig vindt om je er echt een voorstelling van te maken.
Wat zijn je sterke punten?
Koppel je sterke punten aan wat de selecteur voor de functie waarop je solliciteert als voordeel ziet. Perfectionisme is bijvoorbeeld geen sterkte als in de functie waarop je solliciteert snelheid een belangrijke factor is. Onderbouw je kwaliteiten met concrete voorbeelden. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode.
Wat zijn je zwakke punten?
Iedereen heeft verbeterpunten en het getuigt van zelfkennis en zelfvertrouwen als je hier eerlijk voor durft uit te komen. Geef je aan dat je er geen kunt bedenken, dan laat je hier indirect mee zien dat je er wel degelijk een hebt! Het geheim van een goed antwoord op de vraag naar je slechte kwaliteiten is dat je je zwakheden ombuigt in jouw voordeel. Vermijd humblebragging; jezelf een vermomd compliment geven. Het lijkt alsof je een sterk punt van jezelf noemt, maar eigenlijk ben je aan het opscheppen: “Ik ben erg perfectionistisch en ik verlaat kantoor pas als ik helemaal tevreden ben.” Of “Ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen collega’s en hierdoor werk ik vaak meer uren dan in mijn contract staat.” Geef een oprecht voorbeeld van een zwakte en laat zien wat je hiervan hebt geleerd. Hiermee laat je je eigen ontwikkeling zien (en dat is een sterkte!).
Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Waarom zouden wij jou aannemen?
Om deze vraag pakkend te kunnen beantwoorden, moet je heel goed weten wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Benadruk de kwaliteiten die je bezit en de prestaties die je in het verleden hebt behaald die belangrijk kunnen zijn voor het bedrijf en haal specifieke voorbeelden van je kunnen aan.
Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Vertel waarom je een nieuwe baan zoekt, maar blijf in je antwoord zo dicht mogelijk bij de waarheid. Een goede selecteur heeft het meteen door als jij een potje zit te liegen. Hij zal doorvragen als hij vermoedt dat je niet het achterste van je tong laat zien. Als je met het schaamrood op de kaken moet bekennen dat je je antwoord uit de duim hebt gezogen, kun je die leuke baan wel op je buik schrijven. Laat negatieve gevoelens altijd achterwege, hoe vervelend de situatie bij je huidige werkgever ook is. Geen enkele werkgever zit op een verbitterde werknemer te wachten.
Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Dat is een lastige vraag, als je geen duidelijke carrièredoelen hebt. Ook al zie jij jezelf het liefst op het strand van Ibiza liggen of als huismoeder lekker thuis met de kinderen in de weer, beperk je in je antwoord tot je vakgebied en ga in op de carrièredoelen of ontwikkelwensen die een relatie hebben met de functie waarop je solliciteert. Op deze manier laat je zien dat je belangstelling hebt voor het bedrijf en dat je gemotiveerd bent om het beste uit jezelf te halen.
Heb je zelf nog vragen?
Zelf vragen stellen is een must, maar stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had moeten weten (hoeveel medewerkers telt de organisatie, wat is de missie?) en vragen waarop het antwoord al eerde in het gesprek is gegeven. Goede vragen die je aan de selecteur kunt stellen zijn:
- Kunt u mij iets meer vertellen over de sfeer op de afdeling?
- Kunnen jullie een omschrijving geven van de ideale kandidaat voor deze functie?
- Stel dat ik begin, hoe word ik tijdens mijn inwerkperiode begeleid?
- Stel dat ik begin, wat voor mogelijkheden heb ik om mezelf intern te ontwikkelen op de lange termijn?
- Stel dat ik begin, met wat voor mensen ga ik samenwerken?
Aanbevolen websites
- Bill Gates beantwoordt de drie meest gestelde sollicitatievragen - Manners.nl
1: Waarom zouden we je moeten aannemen?
2: Wat zijn je sterke en slechte eigenschappen?
3: Wat zijn je salarisverwachtingen? - Sollicitatievragen moeiteloos beantwoorden - Leren.nl
Met deze online cursus kun je je voorbereiden op meer dan 300 veelgestelde sollicitatievragen.
Auteur: Marieke van Oosterhout