Goede eigenschappen beschrijven in het sollicitatiegesprek

Hoe beantwoord je deze vraag in het sollicitatiegesprek? Hij wordt op verschillende manieren gesteld:

 • Wat zijn je goede eigenschappen?

 • Wat zijn je sterke punten?

 • Wat zijn je sterktes?
 • Wat zijn je positieve eigenschappen?

 • Wat zijn je bijzondere kwaliteiten?

 • Wat zijn je pluspunten?
 • Waar ben je echt goed in?

Deze interviewvraag wordt in de een of andere vorm bij bijna elke sollicitatie gesteld in het kennismakingsgesprek. De interviewer wil hiermee ontdekken of je een goed zelfinzicht hebt en welke meerwaarde jij zou kunnen inbrengen bovenop de functie-eisen. Deze vraag is bovendien een prettige start van het gesprek, waarmee de interviewer je op je gemak wil stellen door je de kans te geven om een positief verhaal te vertellen over jezelf.

Soms wordt de vraag ook in combinatie gesteld:

 • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
 • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 • Wat zijn je plus- en minpunten?
Met deze combinatievragen word je uitgedaagd om aan zelfpromotie te doen én zelfkritisch te zijn. In dat geval raden we je aan op deze pagina door te lezen over je goede eigenschappen en sterke punten. Voor het andere deel van de vraag kun je terecht in het complementaire artikel over de lastige interviewvraag naar je slechte eigenschappen en zwakke punten. De vraag naar je zwaktes is moeilijker te beantwoorden, omdat je liever over je kracht praat dan over je verbeterpunten. In het genoemde artikel geven we je handvatten en tips om ook het zelfkritische deel competent te beantwoorden.

Sollicitatiegesprek: carrièretijger wordt geïnterviewd door twee selecteurs

Hoe beschrijf je je sterke punten bij een sollicitatie?

Een goed antwoord op een sollicitatievraag is duidelijk, beknopt, relevant en overtuigend. Als er naar je goede eigenschappen wordt gevraagd, dan ben je bovendien gepassioneerd, zelfverzekerd en geloofwaardig.

Vertel een enthousiast verhaal met passie

Het belangrijkste is om authentiek antwoord te geven en je sterke punten op een zelfverzekerde manier te presenteren. Vertel met passie en enthousiasme over je goede eigenschappen. Dit is een kans om jezelf echt te laten stralen en als persoon een positieve indruk achter te laten bij de interviewer.

Laat je gedrevenheid en energie zien terwijl je spreekt, en wees niet bang om je prestaties te delen. Door met trots te vertellen over de kwaliteiten die jou uniek maken, kun je jezelf positief onderscheiden van andere sollicitanten.

Onderbouw je goede eigenschap met een voorbeeld uit je werkervaring

De interviewer gelooft je niet op je blauwe ogen en wil graag concrete voorbeelden horen uit je eerdere werkervaring. Hij wil weten in welke werksituatie je een bepaalde kwaliteit hebt ontwikkeld en hoe je de goede eigenschap later succesvol hebt toegepast om waarde toe te voegen en resultaten te bereiken. Je kunt wachten tot de interviewer naar zo'n werksituatie vraagt, of uit jezelf met een praktijkvoorbeeld van een sterk punt komen. Het is in ieder geval belangrijk dat je bij je voorbereiding op het interview bij elke relevante kwaliteit een STAR-antwoord hebt bedacht.

Een goede manier om gestructureerd te vertellen over jouw kwaliteiten in een bepaalde werksituatie is de STAR-methode. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je vertelt achtereenvolgens:

 1. Wat was de werksituatie?
 2. Wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
 3. Welke actie heb jij ondernomen? Wat was jouw aanpak?
 4. Wat was daarvan het resultaat?

Laat tot slot zien dat je kunt reflecteren op de werkervaring. Wat was het verband tussen jouw goede eigenschappen en het behaalde resultaat?

Zelfreflectie

Hoe ontdek je jóuw goede eigenschappen?

Er zijn verschillende manieren om na te denken over je eigen sterke punten en goede eigenschappen:

 • Zelfreflectie: waar ben ik echt goed in?
 • Feedback van anderen: waar kreeg je complimenten over?
 • Contextuele kwaliteiten: wat deed je goed in bepaalde werksituaties?
 • Kernkwaliteiten ontdekken door interactie met mensen in je omgeving te analyseren
 • Een persoonlijkheidstest doen
 • Inspiratie halen uit lijsten met eigenschappen

Denk op al deze manieren over jezelf na en verzamel alle sterke eigenschappen op je persoonlijke kwaliteitenlijst. Deze gebruik je als brondocument om uit te putten wanneer je je sollicitatiebrief schrijft en je cv maakt voor een bepaalde sollicitatie.

Zelfreflectie: waar ben ik echt goed in?

Zelfkennis begint bij zelfreflectie. Goede reflectievragen om je sterke punten te ontdekken zijn bijvoorbeeld:

 • Waar ben ik echt goed in?

 • Waar haal ik voldoening uit en voel ik me trots op?

 • Welke werkzaamheden gaan mij heel goed af?

 • Waar zou ik graag een presentatie over geven?

 • Welke taak doe ik graag en kost me geen energie?

 • Wat doe ik meestal als eerste van mijn lange takenlijst?

 • Welke goede gewoonte heb ik bewust ontwikkeld?

Feedback van anderen: waar kreeg je complimenten over?

Denk eens terug aan verschillende werksituaties. Waarover kreeg je regelmatig positieve feedback of complimenten van (oud-)collega's? Wat noemden zij als jouw pluspunten?

Voorbeeld: je nam afscheid bij een werkgever en je teamleider zei in zijn afscheidsspeech dat hij elk probleem aan jou kon overlaten. Als niemand in het team wist wat ze ermee aan moesten, dan vroeg hij het aan jou. Dat is een compliment dat bijvoorbeeld zegt dat je goed zelfstandig kon werken en dat je goed in staat was om een probleem te analyseren en oplossingen te bedenken.

Vraag eens feedback aan collega's, vrienden of je partner. Wat vinden zij een sterke kant van jou? Zij kunnen vaak objectiever naar jouw sterke punten kijken en zullen wellicht verrassende eigenschappen noemen waar je zelf niet aan had gedacht.

Contextuele kwaliteiten: wat deed je goed in bepaalde werksituaties?

Sterke carrièretijger tilt met uiterste krachtsinspanning een zware halter omhoogDenk terug aan de verschillende werkgevers die je in de loop der tijd hebt gehad, of eerdere studie- of werksituaties waarin je ervaring hebt opgedaan. In elke context zijn misschien andere sterke eigenschappen tot bloei gekomen:

 • Je toonde veel aanpassingsvermogen bij een werkgever waar veel veranderingen plaatsvonden.
 • Je had een sterk leervermogen in een opleiding waarin je veel zelf moest uitzoeken en bestuderen.
 • Je had veel doorzettingsvermogen bij een werkgever waar niet alles op rolletjes liep.
 • Bij een werkgever die bedrijfseconomisch slechte vooruitzichten had, bleef jij optimistisch werken aan een betere toekomst.

Het voordeel van zulke contextuele kwaliteiten, is dat je er gelijk een werksituatie bij hebt om over te vertellen met de STAR-methode.

Kernkwaliteiten ontdekken door interactie met mensen in je omgeving te analyseren

Kernkwaliteiten zijn de specifieke goede eigenschappen die jou kenmerken. Deze sterke punten zitten in de kern van je karakter en maken je tot wie je bent. Het zijn ook de kwaliteiten of sterktes die anderen herkennen en waarderen in jouw gedrag. Je kernkwaliteiten zijn vaak gebaseerd op je persoonlijkheid, vaardigheden en ervaring. De interviewvraag naar je goede eigenschappen is een uitstekende gelegenheid om je kernkwaliteiten duidelijk over het voetlicht te brengen.

Je kunt met het model van de kernkwaliteiten en kernkwadranten op zoek gaan naar valkuilen of allergieën van een van je kernkwaliteiten:

 • In welke kwaliteit of goede eigenschap schiet ik weleens door? 
 • Waarmee roep ik soms ergernis op bij anderen?
 • Welke kritische feedback krijg ik regelmatig over een slechte eigenschap, zwak punt of minpunt? Van welke kernkwaliteit kan dat een valkuil zijn?
 • Wat gaat er mis als ik gebukt ga onder werkdruk of stress?
 • Waarvoor moet ik me weleens verontschuldigen?
 • Aan welk gedrag van anderen kan ik me ergeren?

Zo kun je via het doorslaan en ergeren ook positieve kwaliteiten van jezelf ontdekken.

Een persoonlijkheidstest doen

Het doen van een persoonlijkheidstest, zoals de Myers-Briggs Type Indicator of de Big Five, kan je inzicht geven in je sterke karaktereigenschappen. Deze tests kunnen je helpen om jouw persoonlijke eigenschappen en voorkeuren te begrijpen, en kunnen aanwijzingen geven over waar je van nature goed in bent.

Inspiratie halen uit lijsten met eigenschappen

Hier op Carrièretijger beschrijven we vele competenties, eigenschappen, kwaliteiten, vaardigheden, talenten en capaciteiten. Loop wat lijstjes langs voor inspiratie:

Welke sterke punten herken je? Bij welke eigenschappen denk je: ja, dat ben ik!

Let wel dat op dit soort lijstjes alleen algemene soft skills en generieke competenties staan. Het is natuurlijk ook belangrijk om na te denken over je hard skills en beroepsspecifieke competenties die van belang zijn voor deze sollicitatie.

Welke kwaliteiten benadruk je bij een sollicitatie?

Je hebt een lange persoonlijke kwaliteitenlijst opgesteld, maar welke goede eigenschappen selecteer je daaruit om te benadrukken in een sollicitatiegesprek?

In de eerste plaats benadruk je die goede eigenschappen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Die haal je bijvoorbeeld uit de profielschets in de vacaturetekst.

Je kunt ook denken aan kwaliteiten die goed passen bij de werkgever en de organisatiecultuur. Bijvoorbeeld:

Tot slot wil je misschien een bepaalde kwaliteit benadrukken omdat die veel zegt over jou. Je bent authentiek als je een persoonlijke kernkwaliteit beschrijft die niet speciaal van belang is voor deze werkgever. Daarmee zeg je: dit ben ik!

Voorbeelden van goede eigenschappen en sterke punten

Hieronder vind je een lijst met voorbeelden van goede eigenschappen die veel werkgevers hoog waarderen:
 • Teamspeler: Je kunt goed samenwerken in een team en bent een waardevol teamlid.
 • Probleemoplossend vermogen: Je kunt snel en effectief problemen aanpakken en oplossen.
 • Daadkracht: je kunt vlot en vastberaden actie ondernemen of handelend optreden als de situatie daarom vraagt.
 • Flexibiliteit: Je kunt je gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en veranderingen.
 • Betrouwbaar: je doet je werk bekwaam en voldoet aan alle verwachtingen die mensen in je professionele omgeving in redelijkheid van je mogen hebben.
 • Communicatieve vaardigheden: Je kunt duidelijk en effectief communiceren met anderen.
 • Gedreven: je doet je werk heel enthousiast en met passie, ziet er uitdagingen in, trekt verantwoordelijkheid naar je toe en wilt doelen behalen en succesvol zijn.
 • Klantgerichtheid: Je hebt oog voor de wensen en behoeften van klanten en kunt hierop inspelen.
 • Leiderschapskwaliteiten: Je kunt individuen of groepen inspireren tot een gedeelde visie, en ze daarmee leiden en beïnvloeden in de richting van een gemeenschappelijk doel.
 • Ambitie: je streeft carrièredoelen na en zet je in om je werkgever vernieuwender, winstgevender en succesvoller te maken.
 • Behulpzaam: je begrijpt goed wat een ander nodig heeft en je bent bereid om hem te helpen en ondersteunen.
 • Initiatiefrijk: uit eigen beweging, zonder aansporing van iemand anders, actie ondernemen of actie in gang zetten, in plaats van af te wachten.
 • Doelgerichtheid: Je hebt een duidelijk doel voor ogen en zet alles op alles om dit te bereiken. Je stelt je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden).
 • Verantwoordelijkheid: Je neemt verantwoordelijkheid voor je werk en bent betrouwbaar.
 • Organisatievermogen: Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Proactiviteit: Je neemt initiatief en denkt vooruit.
 • Stressbestendigheid: Je blijft rustig en presteert goed onder druk.
 • Creativiteit: Je bent vindingrijk, kunt nieuwe ideeën bedenken en out-of-the-box denken.
 • Analytisch vermogen: Je kunt complexe informatie analyseren en hieruit conclusies trekken. Je kunt goed logisch redeneren en complexe problemen oplossen.
 • Zelfstandigheid: Je kunt zelfstandig werken en bent zelfverzekerd.
 • Empathie: Je kunt je goed inleven in anderen en hebt oog voor hun gevoelens en behoeften.
 • Tactvol: Het vermogen om irritaties te voorkomen, of conflicten op te lossen op basis van inzicht in sociale interacties.
 • Geduldig: Je blijft kalm en rustig als iets langer duurt dan je zou willen.
 • Assertiviteit: Je kunt je mening op een respectvolle manier uiten en voor jezelf opkomen.
 • Resultaatgerichtheid: Je hebt oog voor het behalen van goede resultaten en kunt hierop focussen.
 • Nauwkeurigheid: Je werkt accuraat en secuur, zonder fouten te maken.
 • Innovatief: Je kunt vernieuwende oplossingen bedenken en bent creatief.
 • Bevlogenheid: Je loopt warm voor je werk. Je bent er enthousiast over en je doet het omdat je het graag wilt, niet omdat het moet.
 • Leergierigheid: Je bent nieuwsgierig en hebt een sterke wil om nieuwe dingen te leren.
 • Gastvrijheid: je stelt een gast die in jouw werkomgeving op bezoek komt, op zijn gemak en geeft hem het gevoel dat hij welkom is en dat zijn komst wordt gewaardeerd.
 • Diplomatiek: je treedt behoedzaam en weloverwogen op in lastige situaties waarin de belangen of zienswijzen van de betrokkenen uiteen lopen. Je brengt je standpunt naar voren of streeft je eigen doelen na, zonder anderen te irriteren of schofferen.

De juiste balans vinden tussen zelfpromotie en bescheidenheid

Tijdens een sollicitatiegesprek is het vinden van de juiste balans tussen zelfpromotie en bescheidenheid, tussen eerlijkheid en bluffen, essentieel. Bescheidenheid wordt geassocieerd met geloofwaardigheid, sympathie en beleefdheid, terwijl te veel zelfpromotie ongeloofwaardig of arrogant kan overkomen.

Presenteer je sterke punten met gepaste bescheidenheid. Dit betekent niet dat je je prestaties moet bagatelliseren, maar eerder dat je ze op een geloofwaardige manier presenteert. In plaats van te pronken met je eigenschappen en vaardigheden, kun je ze benoemen op een nederige en respectvolle manier.

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen "Ik ben een geweldige teamspeler", kun je zeggen "Ik geloof sterk in de kracht van samenwerking en ben ervan overtuigd dat gezamenlijke inspanningen tot de beste resultaten kunnen leiden."

Door je sterke punten op deze manier te benoemen, toon je bescheidenheid, terwijl je ook laat zien dat je je bewust bent van je kwaliteiten en hun waarde in het werk dat je doet. Hiermee geef je een evenwichtige indruk aan je toekomstige werkgever en vergroot je je kansen op succes in het sollicitatieproces.

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Vragen Goede eigenschappen beschrijven in het sollicitatiegesprek