Sollicitatiebrief informatiemedewerker

'Lola' heeft hard gezwoegd op onderstaande brief. Ze plaatste deze in het forum. De brief wordt met haar toestemming hier overgenomen en besproken.


Beste 'voornaam achternaam',

Graag wil ik reageren op de vacature waarin wordt gevraagd naar een dynamische informatiemedewerker. Ik begrijp dat jullie een flexibele medewerker met innovatieve ideeën zoeken in een experimentele omgeving. Omdat het functieprofiel goed aansluit bij mijn kennis, vaardigheden en interesses heb ik besloten te solliciteren. Mijn naam is 'voornaam achternaam', ik ben vorige maand afgestudeerd aan de 'schoolnaam', als 'opleidingsnaam'. Als xx designer verdiep ik me in communicatie, in de breedste zin van het woord.

Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan 'bedrijfsnaam' is de diversiteit aan experimentele uitingen voor jong en oud. In de functie van informatiemedewerker komen zowel mijn enthousiasme als mijn kennis goed tot zijn recht. Ik heb altijd veel interesse getoond in de hedendaagse kunstvormen en heb me in het bijzonder gericht op de interactieve en video kunst. Ik heb ervaring met het maken van installaties en het verrichten van onderzoek, maar mijn interesse gaat voornamelijk uit naar de activiteiten rondom de productie. Graag wil ik dan ook de verantwoordelijkheid van informatiemedewerker op mij nemen.

Ik heb zowel ontwerp- als programmeerkennis en kan goed zelfstandig en in teamverband functioneren. Ik ben flexibel, loyaal en enthousiast. Daarnaast ben ik in het bezit van een groot doorzettingsvermogen. Doordat ik altijd veel met verschillende doelgroepen en partijen heb gewerkt, heb ik geleerd goed te luisteren naar mensen, om hun belangen en interesses juist te interpreteren. Ik houd van afwisseling en heb geen enkel bezwaar tegen wisselende werktijden.

Voordat ik aan de studie 'studienaam' begon, heb ik de grafische opleiding 'opleidingsnaam' aan het 'schoolnaam' in ‘plaatsnaam’ succesvol afgerond. Ook tijdens deze studie heb ik geleerd te communiceren met verschillende doelgroepen, voornamelijk op visueel gebied.

Kortom: de kerntaken die jullie stellen in de vacature lijken goed aan te sluiten bij mijn expertise. Daarnaast, wat misschien nog belangrijker is, sluiten de taken goed aan bij mijn interesses.
Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u naar mijn curriculum vitae. Graag zou ik de gelegenheid krijgen mijn sollicitatie in een oriënterend gesprek toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

voornaam achternaam
adres
telefoonnummer
e-mail
url portfolio website


Commentaar op deze brief

 • Aanhef: Lola begint haar brief met ‘Beste’ en dan de voor- en achternaam van de persoon. De keuze voor een meer formele of een wat lossere stijl hangt vooral af van de organisatie waar  je solliciteert. Het is gebruikelijker om een sollicitatiebrief te beginnen met ‘Geachte’, gevolgd door ‘heer’ of ‘mevrouw’ en de achternaam van de persoon aan wie je de brief richt. Als je de naam of het geslacht van die persoon niet weet, bel dan altijd even op om erachter te komen aan wie je de brief moet richten.
 • Inleiding: de eerste zin van je sollicitatiebrief is het moeilijkst, omdat je daarmee de aandacht van de lezer moet zien te trekken. Lola’s eerste zin is nogal saai. Zeker als blijkt dat ze reageert op een creatieve functie bij een kunstinstelling. Probeer je brief met een pakkende zin te openen, waarbij je je enthousiasme laat spreken.
 • Motivatie: na een pakkende inleidende alinea is het belangrijk je motivatie voor die bepaalde functie bij dat bedrijf goed tot uitdrukking te brengen. De sollicitatiecommissie wil graag weten of jouw motivatie wel de juiste is. Lola schrijft onder andere: "Wat mij bijzonder aanspreekt aan 'bedrijfsnaam' is de diversiteit aan experimentele uitingen voor jong en oud." Deze motivatie komt aardig in de richting, maar is iets te algemeen. Ze had deze zin wat concreter kunnen maken door voorbeelden van die experimentele uitingen te noemen. Hierdoor laat ze blijken op de hoogte te zijn van de activiteiten die de kunstinstelling organiseert. Om jezelf goed te verkopen kun je het best de AIDA-formule toepassen.
 • Vaardigheden: "Ik heb zowel ontwerp- als programmeerkennis en kan goed zelfstandig en in teamverband functioneren. Ik ben flexibel, loyaal en enthousiast”, schrijft Lola in haar brief. Ze werkt dit niet verder uit aan de hand van voorbeelden. Hoe concreter de formulering, hoe beter de sollicitatiecommissie zich een beeld kan vormen van wat je als kandidaat echt voor een organisatie kunt betekenen. De STAR-methode helpt je dit zo concreet mogelijk te beschrijven en je vaardigheden aan te tonen.
 • Slot: de afsluitende alinea mag net als de inleiding pakkender. Je wilt de lezer immers aanzetten tot actie (de laatste A van de AIDA-formule). Eindig bijvoorbeeld gedurfd: “Wilt u meer te weten komen over mij en mijn motivatie voor de functie van informatiemedewerker bij uw instelling? Ik bespreek het graag met u in een oriënterend gesprek."
 • Bijlagen: vermeld altijd na de ondertekening welke bijlage(n) je toevoegt.
 • Overbodige informatie: een sollicitatiebrief moet kort zijn: één A4 is het maximum. Zoals Ronald in het forum al opmerkte bevat de sollicitatiebrief van Lola een te grote opsomming van ervaring, scholing en plaatsnamen. Bedenk dat alles wat in je cv staat niet meer in de brief aan de orde hoeft te komen. Dit geldt ook voor persoonlijke gegevens als adres en telefoonnummer. Lola heeft deze gegevens onder haar naam geplaatst. Dat is niet nodig.
 • Taal en stijl:  de brief van Lola leest gemakkelijk weg, maar ze heeft soms wat te lange zinnen. Gebruik in je sollicitatiebrief korte zinnen en een actieve vorm. Nog enkele taalkundige opmerkingen:
  - ‘video kunst’: één woord.
  - Lola schrijft: "Ik ben in het bezit van een groot doorzettingsvermogen." Juist is: 'Ik heb een groot doorzettingsvermogen' of 'Ik ben een doorzetter.'
  Wil je dit soort foutjes helemaal vermijden, dan helpt het je brief te laten nalezen door een paar anderen.

De redactie van Carrièretijger hoopt dat Lola met deze suggesties geholpen is en wenst haar heel veel succes bij haar sollicitatie.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven Dienstverlening Sollicitatiebrief informatiemedewerker