Doelen voor het sollicitatiegesprek bepalen

Een sollicitatiegesprek is een momentopname waarin het je potentiële werkgever duidelijk moet worden of je geschikt bent voor de functie, en waarin jij moet bepalen of de werkzaamheden en het bedrijf aansluiten bij je capaciteiten, vaardigheden en wensen. In een kort tijdsbestek moet je er dus voor zorgen dat je je eigen bijdrage in het gesprek zo goed mogelijk vorm geeft.

Indruk

Stel je voor: je hebt zojuist het sollicitatiegesprek achter de rug en je bent op weg naar huis. Hoe wil je dat je potentiële werkgever je beschrijft? Of je nu indruk kunt maken met een imposant cv of niet, je moet van tevoren weten hoe je je presenteert, hoe je overkomt en jezelf verkoopt. Met deze vraag in je achterhoofd kun je bepalen welk beeld je van jezelf bij je potentiële werkgever wilt achterlaten.

  • Meestal heeft een bedrijf een beeld voor ogen waaraan de ideale sollicitant moet voldoen. Probeer te achterhalen welke vaardigheden en eigenschappen gewenst zijn - bijvoorbeeld aan de hand van de personeelsadvertentie - zodat je hierop kunt inspelen tijdens het sollicitatiegesprek. 
  • Toon met concrete voorbeelden aan dat je deze capaciteiten en vaardigheden in huis hebt. De STAR-methode is hierbij een handig hulpmiddel. Voorkom dat je jezelf in het gesprek tegenspreekt. Als je bijvoorbeeld beweert dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, maar gedurende het gesprek je gesprekspartners niet aankijkt en hen voortdurend onderbreekt, dan zal dit ernstig in twijfel worden getrokken.
  • Beschrijf je motivatie en interesse, die je tijdens het gesprek naar voren wilt laten komen. Met andere woorden: geef antwoord op de vraag waarom je naar deze baan bij dit bedrijf solliciteert.
  • Besteed aandacht aan je uiterlijke verzorging.

Informatie vergaren

Niet alleen je toekomstige werkgever moet tijdens het sollicitatiegesprek achterhalen of je geschikt bent voor de functie en bij het bedrijf past, ook jij moet weten of de organisatie en de functie is wat je wilt.

Probeer tijdens het sollicitatiegesprek op een aantal vragen antwoord te krijgen. Het zijn geen vragen die je aan je potentiële werkgever voorlegt, maar ze helpen je om naderhand te analyseren of de baan en het bedrijf zijn wat je zoekt:

  • Uit welke werkzaamheden bestaat de baan?
  • Beschik ik over de juiste capaciteiten en vaardigheden om deze functie goed te kunnen vervullen?
  • Krijg ik voldoende ruimte en mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen?
  • Pas ik bij de organisatie?

In elk sollicitatiegesprek krijg je de mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Maak van deze mogelijkheid altijd gebruik. Het getuigt van interesse en intelligentie als je vragen hebt.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek Doelen voor het sollicitatiegesprek bepalen