Soorten sollicitatiegesprekken

Voordat je wordt aangenomen, doorloop je één of meerdere gespreksrondes waarbij je doorgaans met verschillende mensen spreekt. Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd.

Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn. De verschillende gespreksrondes vinden met een tussentijd van enkele dagen tot enkele weken plaats. Ook is het mogelijk dat op één dag meerdere gespreksrondes plaatsvinden en dat je met één of meerdere personen of groepen uit het bedrijf spreekt.

Het is verstandig om thuis ieder gesprek te evalueren.

Oriënterend gesprek

Het eerste sollicitatiegesprek wordt een oriënterend gesprek, kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd en vindt meestal plaats met een personeelsfunctionaris en/of de leidinggevende. De werkgever wil in dit gesprek nader met je kennismaken om een globale indruk te krijgen van wie je bent en of je past bij de functie en het bedrijf. In deze fase zoekt je aanstaande werkgever een antwoord op de vraag of je voldoet aan het profiel dat hij voor ogen heeft.

Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor jou heeft dit gesprek een oriënterend karakter. Ook jij hebt de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en om te kijken of de functie en het bedrijf daadwerkelijk bij je passen.

Speeddates

Soms krijgen werkgevers op één vacature wel enkele honderden reacties en om met alle interessante kandidaten een oriënterend gesprek te voeren, is te tijdrovend en te duur. Daarom houden steeds meer bedrijven voorrondes, zogenaamde 'speeddates'. In een of meerde korte gesprekken probeert een werkgever een beeld van je te krijgen. Na afloop worden de gesprekken geëvalueerd en wordt besloten wie voor de volgende ronde wordt uitgenodigd.

En dan?

Na het oriënterende gesprek wordt besloten of je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek of dat je wordt afgewezen. Als je niet wordt afgewezen, dan is de volgende ronde in het sollicitatieproces meestal het selectiegesprek. Maar het kan ook voorkomen dat je wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit gebeurt meestal bij kleine bedrijven, waar meestal één persoon de uiteindelijke beslissing over een eventuele aanstelling neemt.

Sollicitatiegesprek: carrièretijger wordt geïnterviewd door twee selecteursHet tweede gesprek: selectiegesprek

Het niveau van de functie en de grootte van het bedrijf bepalen de inhoud en de tijdsduur van het selectiegesprek en of het om een definitief gesprek gaat, of dat er nog een aantal gesprekken en eventueel nog een assessment of psychologisch onderzoek volgen.

In deze fase wil de aanstaande werkgever achterhalen wie van de sollicitanten, die door zijn gegaan naar de tweede ronde, de beste kandidaat is. Daarom vindt het selectiegesprek meestal plaats met andere personen dan die uit het oriënterende gesprek, zoals een manager en één of meerdere collega's.

Astrid (32) solliciteerde naar een baan in de ICT: "Na het oriënterende gesprek kreeg ik een uitnodiging voor een tweede gesprek. Daarvoor werd mij gevraagd thuis een proefopdracht uit te werken. Tijdens het selectiegesprek werd ik hierover flink aan de tand gevoeld door een selectiecommissie, bestaande uit vier personen: de hr-manager, de kwaliteitsmanager, de direct leidinggevende en een collega. Ik vond het behoorlijk pittig, maar ook een hele uitdaging."

In het selectiegesprek wordt meestal dieper ingegaan op de functie-eisen, je capaciteiten en je motivatie en komen zaken aan de orde die in het eerste gesprek niet zijn besproken.

Om te achterhalen wie van de kandidaten het meest geschikt is voor de vacante functie, word je in het selectiegesprek aan de tand gevoeld aan de hand van lastige vragen en wordt er op je antwoorden doorgevraagd.

Soms wordt in deze fase van het sollicitatieproces gevraagd naar je referenties. Kies twee of drie referenties en vergeet niet om toestemming aan de betrokkenen te vragen.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Is de keuze op jou gevallen, dan word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek, een afrondend gesprek waarin een aantal formele zaken worden geregeld. Dit gesprek vindt meestal plaats met een personeelsfunctionaris of hoofd van de afdeling Human Resources (HR). Na het arbeidsvoorwaardengesprek wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière maken Solliciteren Sollicitatiegesprek Soorten sollicitatiegesprekken